"Lannet IT zet een snel en stabiel systeem neer"

Rob van Gorp, Tandartsenpraktijk R.C.M. van Gorp

Contact

Telefoon 013 747 0 747

Direct bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 17.00 uur.
Buiten kantoortijden bereikbaar voor spoedstoringen. Meer informatie? Support nodig?

Bescherming patiëntgegevens

Het beveiligen van uw netwerk is net zo belangrijk als het beveiligen van uw huis of praktijk. U kunt immers niet het risico lopen dat gevoelige gegevens – door nalatigheid of misbruik – in verkeerde handen vallen. De regels voor informatiebeveiliging in de zorgsector zijn wettelijk vastgelegd in de norm NEN 7510. Lannet IT Dental beschikt over de kennis en middelen om uw netwerk en data optimaal te beschermen.

De bescherming van patiëntgegevens begint veel eerder dan het laten plaatsen van een goede firewall in uw netwerk. Er zijn vele aspecten waaraan een praktijkhouder moet denken als het gaat om beveiliging van patiëntgegevens. Hierbij kunt u denken aan:

  • Is er een geheimhoudingsverklaring opgenomen in alle arbeidscontracten?
  • Is er een geheimhoudingsverklaring getekend door alle leveranciers / vrijwilligers?
  • Staat de server achter slot en grendel?
  • Wie kan er bij de (online-) Back-Up?
  • Is uw Online Back-Up aanbieder wel goed beveiligd?
  • Liggen USB-schijven, tapes of andere gegevensdragers achter slot en grendel?
  • Wie kan er bij de patiëntgegevens?
  • Zijn er goede wachtwoorden in gebruik en worden deze periodiek gewijzigd?
  • Is het tele- of thuiswerken goed beveiligd?
  • Is het (draadloze-) netwerk goed beveiligd?

De NEN7510 norm beschrijft de verantwoordelijkheden die u als praktijkhouder heeft als het gaat om bescherming van de patiëntgegevens. De norm geeft geen invulling aan wat u moet doen om aan de norm te voldoen. Doordat wij inmiddels de automatisering van meer dan tachtig tandartspraktijken hebben verzorgd, weten we precies aan welke veiligheidseisen uw netwerkomgeving moet voldoen.

Deze kennis nemen wij onder meer mee bij de back-up van uw gegevens. In tegenstelling tot veel andere partijen zorgen wij ervoor dat uw (patiënt-) gegevens uit een online-backup alleen vanaf uw IP-adres opgehaald kunnen worden. Telewerken wordt niet alleen met inlognaam en wachtwoord beschermd, maar door een extra IP, certificaat of tokenbeveiliging. Draadloos internet voor patiënten wordt nooit gedeeld met de praktijk WiFi. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden hoe wij de patiëntgegevens van uw praktijk extra beschermen.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Informatie Masterclasses

Partners